Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna www.amg2007.fora.pl
dla studentów Farmacji na AMG (2007)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

test

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mikrosom




Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 18:04, 13 Paź 2010    Temat postu: test

Mam pytanie.Wink Jakie były przykładowe pytania na teście?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hanneczka




Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 19:49, 14 Paź 2010    Temat postu:

Które z produktów zawierają pełno wartościowe białka: odpowiedzi poprawne to wołowina i ryba.
Ile energii doastarcza spalenie 1 g białka: bodajze 4 kcal
Ile energii dostarcza spalenie 1 g cukrów: 4 kcal
W jakim środowisku przeprowadza się oznaczenie zawartości cukrów metodą Bertranda: w alkalicznym
Co powoduje zmydlanie tluszczy czy cos takiego i chodziło o kwas siarkowy
cos o sacharozie i energii z jej spalania chodzilo o 10-12 %
Co wykorzystuje się w oznaczaniu wit C: wlasciwosci redukujące kw.askorbinowego
CO powoduje kwas azotowy w trakcie mineralizacji chodzilo chyba o utlenienie Fe 2+ do Fe 3+
Pytanie o oznaczenie wit A chodzilo o to ze nastepuje pomiar spektrofotometryczny barwnego (niebieskiego) kompleksu roztworu chloroformowego retinolu z chlorkiem antymonu(III)
cos o ozaczaniu fosforu ze wykorzystuje sie reakcje z barwnikiem (nie pamietam nazwy)
więcej pytan nie pamietam a i moglam cos namieszac takze poprawiajcie jak co Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
castellano




Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 22:11, 03 Lis 2010    Temat postu:

A mógłby ktoś wrzucić pytania testowe od Kotłowskiej Alicji?nam np. zadała do nauczenia sie tluszczy, wody, barwnikow i oznaczanie siarczanów w winie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ahroun




Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z Gdyni, z Gdańska i ze Słupska. :P

PostWysłany: Śro 22:28, 03 Lis 2010    Temat postu:

Ja (17:43)
z wody zboczeniem ali są normy tych co oznaczałaś i okreslenie twardości
Ja (17:43)
z barwników kazała nam napisać dokładnie jak się oznaczało
Ja (17:43)
z olejów opisać próbę Kreisa
Ja (17:43)
narysować krzywą przebiegu oznaczania nadtlenków i wyjaśnić jakie ma implikacje
Ja (17:44)
(moje ulubione. )
Ja (17:45)
my miałyśmy test z wody, olejów, barwników i biopierwiastków i tam byly te pytania co Ci napisałam, a chyba z 4 były na biopierwiastki
Ja (17:46)
a co do wina to po co stosujemy siarczany
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
castellano




Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 23:14, 03 Lis 2010    Temat postu:

dzięki;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
castellano




Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 0:00, 04 Lis 2010    Temat postu:

ale po co stosujemy siarczany w czasie oznaczania wolnego so2 w winie, czy ogólnie ze to konserwanty zywnosci sa i maja dzialanie antyseptyczne?
jesli to pierwsze to po co dodajemy baso4 przy oznaczaniu s02 w winie czerwonym?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ahroun




Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z Gdyni, z Gdańska i ze Słupska. :P

PostWysłany: Czw 12:37, 04 Lis 2010    Temat postu:

nie chodzilo o to po co dodajemy do żywności i chodziło o to, że to konserwanty
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liliana Bomba




Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 156
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 20:50, 28 Lis 2010    Temat postu:

mam pytanie, czy na pierwsze zajecia cos trzeba umiec? czy dopiero na nich dowiemy sie co i jak trzeba wiedziec?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lewa




Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 284
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rumia:)

PostWysłany: Nie 21:39, 28 Lis 2010    Temat postu:

Nic nie trzeba umieć, warto mieć ze soba skrypt:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin