 |
www.amg2007.fora.pl dla studentów Farmacji na AMG (2007)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szejron
Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 15:45, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
dobrze kombinujesz tak jest nawet w wykladach dokladnie napisane
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 15:45, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
z kogo oni chcą zrobić idiotów, z nas?? bo z siebie już nie muszą!!!!
przecież miało być tak, że nikt nam nie wmówi że białe jest białe, a czarne jest czarne
a teraz rozważanie o glutenie:
(....) Terapia polegająca na diecie jest ułatwiona dzięki obecności na rynku dużego asortymentu produktów przeznaczonych dla osób dotkniętych celiakią (chleb, makaron, ciastka, spody do pizzy, mąka do ciasta itp.), łatwo rozpoznawalnych dzięki umieszczonemu na opakowaniu "przekreślonym kłosie", który jest symbolem produktów bezglutenowych.
nie widzę wskazań ani wyraźnych przeciwwskazań do bycia zanieczyszczonymi azotanami
orzeszki ziemne mogą być zanieczyszczone azotanami, bo mają kontakt z glebą ( aflatoksynami też! )[/b]
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 15:52, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Równowaga kwasowo-zasadowa jest zachowana przez:
a) obecne w ustroju zw. buforujące
b) wydalanie CO2 przez płuca
c) wydalanie mocznika
d) wydalanie kreatyniny przez nerki
czy wydalanie mocznika (powstaje w cyklu mocznikowym z CO2 i amoniaku) nie wplywa na tą równowage? przeciez amoniak (azot) alkalizuje, (w sumie wydalanie mocznika to gospodarka azotem, ale tez wplywa na pH )
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alexi$
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 15:57, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
no ja bym też ten mocznik zaznaczyła
a do tych azotanów i produktów bezglutenowych to ja tego szukalam i nigdzie też wprost nie było powiedziane czy mog czy nie, ale wg sprawdzonego egzaminu nie mogą - zznacznie 3 pozostałych odpowiedzi uznane bylo za prwidłowe le czy temu wierzyc to tez nie jestem przekonana po wpadcez witamina C
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 15:59, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
W metodzie Kiejhdala:
a) przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4
b) K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4
c) wodór redukuje się do wody
d) siarka utlenia się do SO2 lub S2-
siarka nie moze sie utlenic do S2- bo to jest postac ze tak powiem najzajebisciej zredukowana jak tylko sie da : P
poza tym w skrypcie jest napisane ze siarka utlenia sie do SO2 lub S2 (zerowy stopień utlenienia)
jak przechodzi z -2 na 0 to jest utlenianie, ale odwrotnie to już niee....
a jeśli chodzi o odp. A to powiem tyle
pirosiarczan amonu ma wzór: (NH4)2 S2 O7[/b]
ja nie daję głowy że on w tej reakcji powstaje
na 100% dobra jest tylko odpowiedź B
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alexi$
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 15:59, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
n_a napisał: | jtz napisał: | cysteina jest inhibitorem nitrozoamin? W wykładach nic nie ma na ten temat |
jest inhibitorem r-cji nitrozowania tak jak histydyna, glutation i trójpeptydy obecne w pożywieniu |
no własnie jest inhobitorem reakzji nitrozowania a nie samych nitrozomin a wg mnie (na co w sumie uwag zwrocila Sonia ) to nie jest to samo więc ja bym custeiny nie zaznaczyła
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dr_gangrena
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 183
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Las Wegas
|
Wysłany: Wto 16:03, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Goś napisał: | W metodzie Kiejhdala:
a) przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4
b) K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4
c) wodór redukuje się do wody
d) siarka utlenia się do SO2 lub S2-
a jeśli chodzi o odp. A to powiem tyle
pirosiarczan amonu ma wzór: (NH4)2 S2 O7[/b]
ja nie daję głowy że on w tej reakcji powstaje
na 100% dobra jest tylko odpowiedź B |
b i tylko b, tam powstaje wodorosiarczan amonu a nie żaden pirosiarczyn
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 16:04, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Wchłanianie Fe jest ograniczone
a) kw. roślinnymi
b) kw. cytrynowym
c) zw. Mg i Ca
d) garbnikami z herbaty
książka mowi ze kw. askorbowy, winowy i jabłkowy ZWIĘKSZAJĄ wchłanianie żelazaa
rowniez: kwas solny, foliowy, białka zwierzece, cukry (glukoza, fruktoza), aminokwasy (Cys, Met, Gly, His, Lys)[/b]
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ayaa
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 16:06, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
już wcześniej o to zapytałam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 16:08, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
ej no dobra, ale w żarciu nie siedzą sobie te nitrozaminy, tylko azotany czy tam azotyny z których dopiero mogą powstać nitrozaminy
więc chyba inhibitory nitrozamin i nitrozowania to to samo
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szejron
Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 16:12, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Które związki należą do zanieczyszczeń technicznych żywności?
a) rtęć
b) pestycydy
c) chlorek poliwinylu
d) kadm
nie mam pojecia które tu
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ayaa
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 16:14, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
właśnie też szukałyśmy informacji na ten temat chyba wszędzie, i nie jest nigdzie jasno napisane co wchodzi w skład takowych zanieczyszczeń technicznych... chyba zaznaczyłabym wszystko
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 16:14, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
C - PCV
reszta to zanieczyszczenia środowiskowe
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alexi$
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 16:19, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
to po co to rozwalać na dwie grupy? inhibitory nitrozoamin - powodują zachamownie dzialania powstałych już związkow a inhibitory reakcji nitrozowania - hamuja reakcję powstawania nitrozoamin tak na logike to nie to samo
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 16:22, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Z WYKŁADÓW:
zanieczyszczenia chemiczne dzielą sie na środowiskowe i techniczne
zanieczyszczenia środowiskowe: metale ciężkie, pestycydy, azotany, azotyny (a tak przy okazji azotany i azotyny mogą występować w roślinach, mięsie, mleku i przetworach)
zanieczyszczenia techniczne: leki weterynaryjne, hormony, środki czystości, substancje powstałe w wyniku kontaktu żywności z przedmiotami podczas obróbki itd....
są jeszcze substancje anty-odżywcze w roślinach (solanina, amygdalina) i to też są zanieczyszczenia chemiczne, tylko nie wiem które, raczej środowiskowe
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|