|
www.amg2007.fora.pl dla studentów Farmacji na AMG (2007)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jtz
Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 13:48, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
cysteina jest inhibitorem nitrozoamin? W wykładach nic nie ma na ten temat
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
n_a
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 13:51, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
jtz napisał: | cysteina jest inhibitorem nitrozoamin? W wykładach nic nie ma na ten temat |
jest inhibitorem r-cji nitrozowania tak jak histydyna, glutation i trójpeptydy obecne w pożywieniu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ayaa
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 13:52, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
u mnie w wykładach pisze że inhibitorami nitrozamin są: kwas askorbowy, tokoferol, kofeina, kwas taninowy, cysteina, histydyna, glutation i trójpeptydy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dptkip
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 147
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 14:23, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
kwas askorbowy, tokoferol, kofeina, kwas taninowy ->to sa zewnetrzne, a cysteina, histydyna, glutation i trójpeptydy->wewnatrz org. tak mi sie wydaje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SKieRkA
Administrator
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 14:37, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
sluchajcie a w tym 36 przy oznaczaniu wody zelazo jakie bylo?? zoltozielone czy zoltobrunatne?? zoltobrunatne to bylo to pierwsze przy amoniaku a to posrodku co robilismy tez ze wzrcami to jakie?? czy na odwró, amoniak zoltozielony a zelazo zoltobrunatne?? <debil>
Ostatnio zmieniony przez SKieRkA dnia Wto 14:39, 25 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lively
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Radziejów//gr9
|
Wysłany: Wto 14:42, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
wg skryptu powinno byc krwistoczerwone (intensywnsc w zaleznosci od stezenia) bo to reakcja z rodankiem wiec chyba blizej do zoltobrunatnego;p
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lively
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Radziejów//gr9
|
Wysłany: Wto 14:43, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
ale z amoniakiem to chyba tez byl jakis taki kolor pomaranczowobrunatny czy jakis (tak mi sie wydaje) a zielononiebieski byl przy PH
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lively
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Radziejów//gr9
|
Wysłany: Wto 14:44, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
ale kolory faktycznie mogliby sobie darowac...;/
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SKieRkA
Administrator
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 14:58, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
ze zielono-niebieksi przy pH tez juz wiem,a el skad w odpowiedziach wzial sie tez u nich zoltozielony? dlatego tak sie pytam na wszleki wypadek czy on gdzies był czy nie... co za głupota...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marta
Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 15:03, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
żółtozielonego chyba nigdzie nie było. Z tego co pamiętam, to i amoniak i żelazo w wodzie były mniej więcej żółtobrunatne. Te kolorki to powtórka z nieorgany taka
Ostatnio zmieniony przez marta dnia Wto 15:04, 25 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 15:14, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
SKieRkA napisał: | Goś napisał: |
44 chyba bez C tu chyba mowa o tzw "zepsutym" produkcie, w wykładach są wymienione pozostałe 3 sytuacje
|
moim zdaniem wlasnie C jest okej a B nie jest okej, to wlasnie w B mówa o zepsutym produkcie bo nie nadaje sie on juz do spozycia, a A, C i D sa dobre ) |
moja pomyłka, właśnie o to mi chodziło A C D są dobre
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 15:23, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
jeszcze mam wątpliwości co do pytań:
7 (tylko A tak myślę)
20 rola witaminy A:
-odpowiada za barwne widzenie,
-pobudza tworzenie nowych komórek - warunkuje procesy wzrostu i rozwoju (ale ani słowa o erytrocytach)
-jest niezbędna dla prawidłowej fukcji skóry i błon śluzowych
-jest przeciwutleniaczem
pytanie brzmi " za co
nie odpowiada wit. A
więc chyba A B i C niech mnie ktoś uświadomi, bo spać nie mogę!!
31 ???????????
36 ????????????? :/
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SKieRkA
Administrator
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 15:32, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
31. Które z wymienionych produktów mogą być zanieczyszczone azotanami:
a) produkty bezglutenowe
b) warzywa
c) orzeszki ziemne
d) woda wodociągowa
ja bym dała: b, d
36. W oznaczeniach żelaza roztwór przyjmuje zabarwienie:
a) czerwonawe w analizie mleka oraz żółtozielona w przypadku analizy wody
b) niebieskawe w analizie mleka oraz żółtobrunatne w przypadku analizy wody
c) niebieskawe w analizie mleka oraz żółtozielone w przypadku analizy wody
d) czerwonawe w analizie mleka oraz żółtobrunatne w przypadku analizy wody
trafiam w d
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dr_gangrena
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 183
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Las Wegas
|
Wysłany: Wto 15:41, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
SKieRkA napisał: | 31. Które z wymienionych produktów mogą być zanieczyszczone azotanami:
a) produkty bezglutenowe
b) warzywa
c) orzeszki ziemne
d) woda wodociągowa
ja bym dała: b, d
|
b, d zgoda, ale czemu nie orzeszki ziemne, skoro tez rosną w glebie to mogą być zanieczyszczone azotanami np. z nawozów sztucznych, czy żle kombinuje?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|