Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna www.amg2007.fora.pl
dla studentów Farmacji na AMG (2007)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

giełdy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sharon




Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:54, 25 Sty 2011    Temat postu:

sharon a nie shanon Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marta




Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:54, 25 Sty 2011    Temat postu:

a jak jest w końcu z tą przyswajalnością wapnia? Szczawiany i błonnik na pewno obniżają, a fityniany i fosfor?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sharon




Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:54, 25 Sty 2011    Temat postu:

ps: dzieki Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lively




Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Radziejów//gr9

PostWysłany: Wto 20:57, 25 Sty 2011    Temat postu:

fityniany tez ograniczaja(tak mam w wykladach)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SKieRkA
Administrator



Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 21:14, 25 Sty 2011    Temat postu:

jedno i drugie ogranicza: fityniany ze zboz a fosfor z miesa, a pozostale to: kwas szczawiowy i błonnik z warzyw
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jtz




Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 21:32, 25 Sty 2011    Temat postu:

Było takie pytanie o substanje dodatkowe - i NaCl nie ma na liście substancji dodatkowych dozwolonych Laughing Wszyscy chyba na pewniaka to zaznaczali
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SKieRkA
Administrator



Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 21:37, 25 Sty 2011    Temat postu:

jtz napisał:
Było takie pytanie o substanje dodatkowe - i NaCl nie ma na liście substancji dodatkowych dozwolonych Laughing Wszyscy chyba na pewniaka to zaznaczali


chodzi Ci o to?
Środek konserwujący który można stosować bez ograniczeń:
a)sól kuchenna
b)kw. benzoesowy
c)bezwodnik kw. siarkawego
d)azotyn sodu

a co tu inneog moze byc??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jtz




Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 21:57, 25 Sty 2011    Temat postu:

nie, o inne:
które z wymienionych związków należą do "subst. dozwolonych dodatkowych":
a NaCl
b karagen
c kw. alginowy
d kw. cytrynowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SKieRkA
Administrator



Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 21:58, 25 Sty 2011    Temat postu:

aha, no to tu bedzie wtedy b, c, d tak?? :> bez soli :>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dr_gangrena




Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 183
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Las Wegas

PostWysłany: Wto 22:02, 25 Sty 2011    Temat postu:

to czemu na fotkach z egzaminu 2008 jest plusik przy tym pytaniu pomimo, że wszystkie cztery odpowiedzi są zaznaczone??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marian
Moderator



Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 22:17, 25 Sty 2011    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
w załączniku sa wszystkie wypisane, soli kuchennej sie nie doczytałem a reszta jest czyli B C D Wink


Ostatnio zmieniony przez Marian dnia Wto 22:18, 25 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szejron




Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 22:45, 25 Sty 2011    Temat postu:

Równowaga kwasowo-zasadowa jest zachowana przez:
a) obecne w ustroju zw. buforujące
b) wydalanie CO2 przez płuca
c) wydalanie mocznika
d) wydalanie kreatyniny przez nerki

wiem ze o tym pytaniu byla juz mowa ale czemu nie wszystko??wydalanie mocznika tez wpływa na równowage inaczej po co dializy??Very Happy a przez nerki zasady i kwasy sa wydalane wiec jak dla mnie wszystko git
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szejron




Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 22:48, 25 Sty 2011    Temat postu:

W metodzie Bertranda pod wpływem jakiego czynnika zachodzi inwersja sacharozy??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lively




Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Radziejów//gr9

PostWysłany: Wto 22:55, 25 Sty 2011    Temat postu:

pod wplywem hcl i podwyzszonej temp. chyba;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
i111




Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: M.K. and The Electric Pressure Cookers

PostWysłany: Wto 23:26, 25 Sty 2011    Temat postu:

Żelazo oznacza się:
a) met. kolorymetryczną
b) na podstawie reakcji z rodankiem
c) zawartość Fe w wodzie nie powinna przekraczać 0,2 μg/dm3


w skrypcie jest mowa o mg ale moze to tez jest blad, ktos pamieta?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Następny
Strona 11 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin