Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna www.amg2007.fora.pl
dla studentów Farmacji na AMG (2007)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

giełdy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sharon




Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 17:59, 20 Sty 2011    Temat postu:

a jak mozesz to wrzuc pozostale zdjecia sa programy naprwcze i moze cos sie odzyta z innych fotek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
n_a




Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 18:31, 20 Sty 2011    Temat postu:

prosimy:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
atram




Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 15:58, 22 Sty 2011    Temat postu:

Które związki należą do zanieczyszczeń technicznych żywności?
a) rtęć
b) pestycydy
c) chlorek poliwinylu
d) kadm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jtz




Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 16:00, 22 Sty 2011    Temat postu:

na moje to b i c

ed: choć fakt, mogą być wszystkie...


Ostatnio zmieniony przez jtz dnia Sob 16:03, 22 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mai




Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 16:00, 22 Sty 2011    Temat postu:

moze wszystkie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dptkip




Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 147
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 16:38, 22 Sty 2011    Temat postu:

chyba wszystkie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dptkip




Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 147
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 16:39, 22 Sty 2011    Temat postu:

a czy komuś udało się odczytać te baaardzo nieczytelne zdjęcia giełd z bromów???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sharon




Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 17:42, 22 Sty 2011    Temat postu:

jtz weź zmien avatara bo zawału bym została Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sharon




Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 17:43, 22 Sty 2011    Temat postu:

i dołączam się do prośby o te fotki z bromów...tak w ogole to ktoś ma te skany i fajnie by bylo gdyby ten ktos sie z nami nimi podzielil. bardzo prosimy!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
koosik




Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 0:45, 23 Sty 2011    Temat postu:

Metale ciężkie i pestycydy to zanieczyszczenia chemiczne środowiskowe, więc zostaje tylko jedna odpowiedź.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sharon




Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 1:02, 23 Sty 2011    Temat postu:

czy jest ktoś w stanie dotrzec do tej gieldy z zeszlego roku nie w postaci zdjęć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jtz




Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 23:32, 23 Sty 2011    Temat postu:

Moje poprawki i wątpliwości:

W metodzie Bertranda:
a) fluorek sodu usuwa wapń uwolniony z kazeiny
b) fluorek sodu klaruje r-r
c) inwersja sacharozy zachodzi pod wpływem H2SO4
d) inwersja laktozy zachodzi pod wpływem HCl
czy tworzący się nierozpusczalny, opadający na dno fluorek wapnia nie wpływa też na klarowanie?

„Substancje dodatkowe” dozwolone są stosowane w żywności jako substancje:
a) konserwujące
b) alkalizujące
c) aromatyczne
d) wypełniające

wszystkie, bo w wykładach jest że stosuje się NaOH i amoniak do zobojętniania kazeiny w przetworach mlecznych

Stosując psychotropy należy unikac w diecie:
a) sery: cheddar, brie, parmezan
b) cola, herbata, woda mineralna
c) kawior, ryby wędzone, dziczyzna
d) kiszona kapusta, wino czerwone

nie można też kofeiny i garbniki mogą ograniczyć wchłanianie niektórych psychotropów, więc wszystkie. Woda to zmyła

Zasada oznaczania kw. L-askorbinowego polega na:
a) wykorzystaniu właściwości utleniających kw. L-askorbinowego
b) utlenieniu barwnika indofenolowego do bezbarwnego leukozwiązku
c) wykorzystaniu właściwości redukujących kw. L-askorbinowego

d) utworzeniu barwnego kompleksu z 2,6-dwuchlorofenoloindofenolem
ten barwnik się redukuje!

Do produktów zanieczyszczanych aflatoksynami zaliczyć można:
a) miód
b) mleko
c) produkty zbożowe
d) orzeszki ziemne


Do czynników wewnętrznych prowadzących do niedoborów substancji odżywczych w organizmie zaliczamy:
a) choroby przewodu pokarmowego
b) warunki bytowe
c) jakość produktu
d) intensywną aktywność fizyczną
tylko a) aktywnośc fizyczna wiąże się ze zmienionym zapotrzebowaniem, które jest wymienione oddzielnie w wykładach

Zapotrzebowanie na wit. D zależy od:
a) wieku i stanu zdrowia
b) ilości wit. D powstałej w skórze
c) bezwzględnej ilości oraz stosunku Ca:P w pokarmie

d) trybu życia
A trybu życia sie nie da wcisnąć? Jakby się uprzeć to wszystko też od niego może zależeć...

Twardość wody mogą powodowac jony:
a) Ca, Mg
b) Al., Fe, Zn
c) Mn, Cu
d) Pb, Cd
a) oczywiście też

W których produktach występują polichlorowane węglowodory w wysokich stężeniach?
a) mleko i przetwory
b) ryby
c) cytrusy
d) pomidory

Drobnoustroje wywołujące intoksykację to:
a) Shigella sp.
b) Staphylococcus ureus
c) Clostridium botulinum

d) Clostridium perfringens

Toksykoinfekcje:
a) Shigella
b) Cl. botulinum
c) Cl. perfringenes
d) Bacillus cereus (?)


Które związki należą do zanieczyszczeń technicznych żywności?
a) rtęć
b) pestycydy
c) chlorek poliwinylu
d) kadm
Ktoś już chyba zauważył, że tylko c)

Drobnoustroje wywołujące toksykoinfekcję to:
a) Salmonella enteritidis
b) Clostridium perfringenes
c) Vibrio parahaemolyticus
d) Streptococcus faecalis
wszystkie


2010:

Przy oznaczaniu wapnia wykorzystuje się:
a) odczynnik żelaza (II) molibdenu (VI)
b) EDTA
c) 1,10-fenantrolinę
d) czerń eriochromową
Czerń eriochromową wykożystuje się przy twardości wody, przy samym wapniu - tymolocośtamdługiego

Co decyduje o wartości kalorycznej produktu?
a) zawartość skł. mineralnych
b) zawartość białka
c) zawartość cynku
d) zawartość steroli
białko na pewno, a sterole?


Nie jebnąłem się nigdzie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexi$




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 23:58, 23 Sty 2011    Temat postu:

Do czynników wewnętrznych prowadzących do niedoborów substancji odżywczych w organizmie zaliczamy:
a) choroby przewodu pokarmowego
b) warunki bytowe
c) jakość produktu
d) intensywną aktywność fizyczną
tylko a) aktywnośc fizyczna wiąże się ze zmienionym zapotrzebowaniem, które jest wymienione oddzielnie w wykładach
odp d tez, bo tak jest zaznaczone w tescie z tematego roku ktory jest sparwdzony i jest jako dobrze Smile


W metodzie Bertranda:
a) fluorek sodu usuwa wapń uwolniony z kazeiny
b) fluorek sodu klaruje r-r
c) inwersja sacharozy zachodzi pod wpływem H2SO4
d) inwersja laktozy zachodzi pod wpływem HCl
czy tworzący się nierozpusczalny, opadający na dno fluorek wapnia nie wpływa też na klarowanie?

ja bym tez zazbaczyła klarowanie wg skryptu


Stosując psychotropy należy unikac w diecie:
a) sery: cheddar, brie, parmezan
b) cola, herbata, woda mineralna
c) kawior, ryby wędzone, dziczyzna
d) kiszona kapusta, wino czerwone
nie można też kofeiny i garbniki mogą ograniczyć wchłanianie niektórych psychotropów, więc wszystkie. Woda to zmyła
ja bym tak zostawila - taka sama sytuacja jak z tymi czynnikami(zaznaczone te 3 w teście i uznane za dobrze)


Zapotrzebowanie na wit. D zależy od:
a) wieku i stanu zdrowia
b) ilości wit. D powstałej w skórze
c) bezwzględnej ilości oraz stosunku Ca:P w pokarmie
d) trybu życia
A trybu życia sie nie da wcisnąć? Jakby się uprzeć to wszystko też od niego może zależeć...
wszytskie są poprawne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SKieRkA
Administrator



Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 0:05, 24 Sty 2011    Temat postu:

pytanie z psychotropami: hmm, a moze tam sa te trzy odpowiedzi tylko dobrze, bo skoro w B jest woda, która jest dozwolona to juz eliminuje te odpowiedz z zaznaczenia? :> wiecie, ze 'wszystko' albo 'nic' Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jtz




Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 0:12, 24 Sty 2011    Temat postu:

O, tak jeszcze chciałem zauważyć że odpowiedzi typu "prawdziwe b i c", czy "wszystkie poprawne" w teście wielokrotnego wyboru są przejawem skrajnego idiotyzmu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 11, 12, 13  Następny
Strona 2 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin