|
www.amg2007.fora.pl dla studentów Farmacji na AMG (2007)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sharon
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 17:59, 20 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
a jak mozesz to wrzuc pozostale zdjecia sa programy naprwcze i moze cos sie odzyta z innych fotek
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
n_a
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 18:31, 20 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
prosimy:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
atram
Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 15:58, 22 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Które związki należą do zanieczyszczeń technicznych żywności?
a) rtęć
b) pestycydy
c) chlorek poliwinylu
d) kadm
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jtz
Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 16:00, 22 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
na moje to b i c
ed: choć fakt, mogą być wszystkie...
Ostatnio zmieniony przez jtz dnia Sob 16:03, 22 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mai
Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 16:00, 22 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
moze wszystkie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dptkip
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 147
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 16:38, 22 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
chyba wszystkie!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dptkip
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 147
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 16:39, 22 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
a czy komuś udało się odczytać te baaardzo nieczytelne zdjęcia giełd z bromów???
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sharon
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 17:42, 22 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
jtz weź zmien avatara bo zawału bym została
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sharon
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 17:43, 22 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
i dołączam się do prośby o te fotki z bromów...tak w ogole to ktoś ma te skany i fajnie by bylo gdyby ten ktos sie z nami nimi podzielil. bardzo prosimy!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
koosik
Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 0:45, 23 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Metale ciężkie i pestycydy to zanieczyszczenia chemiczne środowiskowe, więc zostaje tylko jedna odpowiedź.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sharon
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 1:02, 23 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
czy jest ktoś w stanie dotrzec do tej gieldy z zeszlego roku nie w postaci zdjęć?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jtz
Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 23:32, 23 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Moje poprawki i wątpliwości:
W metodzie Bertranda:
a) fluorek sodu usuwa wapń uwolniony z kazeiny
b) fluorek sodu klaruje r-r
c) inwersja sacharozy zachodzi pod wpływem H2SO4
d) inwersja laktozy zachodzi pod wpływem HCl
czy tworzący się nierozpusczalny, opadający na dno fluorek wapnia nie wpływa też na klarowanie?
„Substancje dodatkowe” dozwolone są stosowane w żywności jako substancje:
a) konserwujące
b) alkalizujące
c) aromatyczne
d) wypełniające
wszystkie, bo w wykładach jest że stosuje się NaOH i amoniak do zobojętniania kazeiny w przetworach mlecznych
Stosując psychotropy należy unikac w diecie:
a) sery: cheddar, brie, parmezan
b) cola, herbata, woda mineralna
c) kawior, ryby wędzone, dziczyzna
d) kiszona kapusta, wino czerwone
nie można też kofeiny i garbniki mogą ograniczyć wchłanianie niektórych psychotropów, więc wszystkie. Woda to zmyła
Zasada oznaczania kw. L-askorbinowego polega na:
a) wykorzystaniu właściwości utleniających kw. L-askorbinowego
b) utlenieniu barwnika indofenolowego do bezbarwnego leukozwiązku
c) wykorzystaniu właściwości redukujących kw. L-askorbinowego
d) utworzeniu barwnego kompleksu z 2,6-dwuchlorofenoloindofenolem
ten barwnik się redukuje!
Do produktów zanieczyszczanych aflatoksynami zaliczyć można:
a) miód
b) mleko
c) produkty zbożowe
d) orzeszki ziemne
Do czynników wewnętrznych prowadzących do niedoborów substancji odżywczych w organizmie zaliczamy:
a) choroby przewodu pokarmowego
b) warunki bytowe
c) jakość produktu
d) intensywną aktywność fizyczną
tylko a) aktywnośc fizyczna wiąże się ze zmienionym zapotrzebowaniem, które jest wymienione oddzielnie w wykładach
Zapotrzebowanie na wit. D zależy od:
a) wieku i stanu zdrowia
b) ilości wit. D powstałej w skórze
c) bezwzględnej ilości oraz stosunku Ca:P w pokarmie
d) trybu życia
A trybu życia sie nie da wcisnąć? Jakby się uprzeć to wszystko też od niego może zależeć...
Twardość wody mogą powodowac jony:
a) Ca, Mg
b) Al., Fe, Zn
c) Mn, Cu
d) Pb, Cd
a) oczywiście też
W których produktach występują polichlorowane węglowodory w wysokich stężeniach?
a) mleko i przetwory
b) ryby
c) cytrusy
d) pomidory
Drobnoustroje wywołujące intoksykację to:
a) Shigella sp.
b) Staphylococcus ureus
c) Clostridium botulinum
d) Clostridium perfringens
Toksykoinfekcje:
a) Shigella
b) Cl. botulinum
c) Cl. perfringenes
d) Bacillus cereus (?)
Które związki należą do zanieczyszczeń technicznych żywności?
a) rtęć
b) pestycydy
c) chlorek poliwinylu
d) kadm
Ktoś już chyba zauważył, że tylko c)
Drobnoustroje wywołujące toksykoinfekcję to:
a) Salmonella enteritidis
b) Clostridium perfringenes
c) Vibrio parahaemolyticus
d) Streptococcus faecalis
wszystkie
2010:
Przy oznaczaniu wapnia wykorzystuje się:
a) odczynnik żelaza (II) molibdenu (VI)
b) EDTA
c) 1,10-fenantrolinę
d) czerń eriochromową
Czerń eriochromową wykożystuje się przy twardości wody, przy samym wapniu - tymolocośtamdługiego
Co decyduje o wartości kalorycznej produktu?
a) zawartość skł. mineralnych
b) zawartość białka
c) zawartość cynku
d) zawartość steroli
białko na pewno, a sterole?
Nie jebnąłem się nigdzie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alexi$
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 23:58, 23 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Do czynników wewnętrznych prowadzących do niedoborów substancji odżywczych w organizmie zaliczamy:
a) choroby przewodu pokarmowego
b) warunki bytowe
c) jakość produktu
d) intensywną aktywność fizyczną
tylko a) aktywnośc fizyczna wiąże się ze zmienionym zapotrzebowaniem, które jest wymienione oddzielnie w wykładach
odp d tez, bo tak jest zaznaczone w tescie z tematego roku ktory jest sparwdzony i jest jako dobrze
W metodzie Bertranda:
a) fluorek sodu usuwa wapń uwolniony z kazeiny
b) fluorek sodu klaruje r-r
c) inwersja sacharozy zachodzi pod wpływem H2SO4
d) inwersja laktozy zachodzi pod wpływem HCl
czy tworzący się nierozpusczalny, opadający na dno fluorek wapnia nie wpływa też na klarowanie?
ja bym tez zazbaczyła klarowanie wg skryptu
Stosując psychotropy należy unikac w diecie:
a) sery: cheddar, brie, parmezan
b) cola, herbata, woda mineralna
c) kawior, ryby wędzone, dziczyzna
d) kiszona kapusta, wino czerwone
nie można też kofeiny i garbniki mogą ograniczyć wchłanianie niektórych psychotropów, więc wszystkie. Woda to zmyła
ja bym tak zostawila - taka sama sytuacja jak z tymi czynnikami(zaznaczone te 3 w teście i uznane za dobrze)
Zapotrzebowanie na wit. D zależy od:
a) wieku i stanu zdrowia
b) ilości wit. D powstałej w skórze
c) bezwzględnej ilości oraz stosunku Ca:P w pokarmie
d) trybu życia
A trybu życia sie nie da wcisnąć? Jakby się uprzeć to wszystko też od niego może zależeć...
wszytskie są poprawne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SKieRkA
Administrator
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 0:05, 24 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
pytanie z psychotropami: hmm, a moze tam sa te trzy odpowiedzi tylko dobrze, bo skoro w B jest woda, która jest dozwolona to juz eliminuje te odpowiedz z zaznaczenia? :> wiecie, ze 'wszystko' albo 'nic'
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jtz
Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 0:12, 24 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
O, tak jeszcze chciałem zauważyć że odpowiedzi typu "prawdziwe b i c", czy "wszystkie poprawne" w teście wielokrotnego wyboru są przejawem skrajnego idiotyzmu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|