|
www.amg2007.fora.pl dla studentów Farmacji na AMG (2007)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Megi
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:14, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
zastanawiam się nad pytaniem o środowisko w jakim zachodzi oznaczanie cukrów metodą Bertranda:
a) kwaśne
b) zasadowe
c) obojętne
d) kwaśne i obojętne
ad. a) inwersja sacharozy, miareczkowanie KMnO4
ad. b) redukcja Cu2+ do Cu+
ad. c) przygotowanie próbki: wytrącanie Ca2+ za pomocą NaF
czy są tu poprawne wszystkie odpowiedzi czy źle rozumiem to pytanie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 17:15, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Co decyduje o wartości odżywczej białek?
a) tzw. aminokwas ograniczający
b) stosunek białek pełnowartościowych do niepełnowartościowych
c) ocena wydajności wzrostowej białek
d) ocena wartości biologicznej białek
tutaj ktoś zaznaczyl wszystkie dobre, natomiast w pytaniu:
Co decyduje o zawartości kalorycznej produktu?
a) stosunek białek zwierzęcych do roślinnych
b) zawartość białka
c) zawartość tłuszczu
d) zawartość witamin
tylko B i C
Jeżeli wartość odżywcza zależy od wartości kalorycznej i wpływa na to stosunek białek pełnowartościowych do niepełnowartościowych, to również powinniśmy zaznaczyć odp A w tym drugim pytaniu
Ja już nic nie kumam z tej głupiej bromatologii, im dłużej w tym grzebię tym gorzej.....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marian
Moderator
Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 17:18, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
"Oznaczanie polega na ilościowej redukcji jonów Cu2+ do Cu+ przez sacharydy zawierajace w czasteczce wolne grupy redukujace, ktora zachodzi w srodowisku silnie alkalicznym (pH ok. 12) i w temp. wrzenai r-ru. [skrypt str 47]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 17:19, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
niestety tu każde pytanie można rozumieć na 20 sposobów, i prawie każdą odpowiedź :/
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marian
Moderator
Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 17:21, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
o zawartości kalorycznej decyduje czy coś dostarcza nam energii [bialka, tluszcze], natomiast ze stosunków inne rzeczy wychodza
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SKieRkA
Administrator
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:25, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Marian napisał: | o zawartości kalorycznej decyduje czy coś dostarcza nam energii [bialka, tluszcze], natomiast ze stosunków inne rzeczy wychodza |
haha, no prosze oswiec mnie, co wychodzi ze stosunków Maniuś P
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jtz
Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:26, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
W metodzie Kiejhdala:
a) przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4
b) K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4
c) wodór redukuje się do wody
d) siarka utlenia się do SO2 lub S2-
W pierwszej giełdzie zaznaczone jest a b d, ale a jest źle, bo powinien być wodorosiarczan , a nie pirosiarczan
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marian
Moderator
Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 17:28, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
np czy sie było w wojsku na poborze [wtedy sie ma uregulowane stosunki]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szejron
Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:28, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
czyli w tym moim pytaniu A C iD ??
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
julia
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:29, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Pamiętajcie też o tym, że w skrypcie jest błąd i w mineralizacji wodór utlenia się do wody a nie H2O2.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szejron
Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:29, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
to juz niee wazne:P
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goś
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Władywostok !
|
Wysłany: Wto 17:31, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
no dobra, ale jak są białka niepełnowartościowe (roślinne) coś tam o aminokwasach ograniczających i niepełnym wchłanianiu
jak się nie wchłania, to nie ma wartości...bla bla bla
też wolę stosunki od aminokwasów
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SKieRkA
Administrator
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:34, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
jtz napisał: | W metodzie Kiejhdala:
a) przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4
b) K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4
c) wodór redukuje się do wody
d) siarka utlenia się do SO2 lub S2-
W pierwszej giełdzie zaznaczone jest a b d, ale a jest źle, bo powinien być wodorosiarczan , a nie pirosiarczan |
no i nie d, bo jest do S2 a nie S2-!! wiec tylko jedna odpowiedz dobra: b
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ruda
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:36, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Substancje dodatkowe” dozwolone są stosowane w żywności jako substancje:
a)konserwujące
b)alkalizujące
c)aromatyczne
d)wypełniajace
acd?? bo byla wersja ze alkalizujace tez sa dobre, ale nie wydaje mi sie..
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SKieRkA
Administrator
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:40, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
ruda napisał: | Substancje dodatkowe” dozwolone są stosowane w żywności jako substancje:
a)konserwujące
b)alkalizujące
c)aromatyczne
d)wypełniajace
acd?? bo byla wersja ze alkalizujace tez sa dobre, ale nie wydaje mi sie.. |
tez bym dala wszystkie bez tych alaklizujacych
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|