Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna www.amg2007.fora.pl
dla studentów Farmacji na AMG (2007)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

giełdy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Megi




Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:14, 25 Sty 2011    Temat postu:

zastanawiam się nad pytaniem o środowisko w jakim zachodzi oznaczanie cukrów metodą Bertranda:
a) kwaśne
b) zasadowe
c) obojętne
d) kwaśne i obojętne

ad. a) inwersja sacharozy, miareczkowanie KMnO4
ad. b) redukcja Cu2+ do Cu+
ad. c) przygotowanie próbki: wytrącanie Ca2+ za pomocą NaF

czy są tu poprawne wszystkie odpowiedzi czy źle rozumiem to pytanie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 17:15, 25 Sty 2011    Temat postu:

Co decyduje o wartości odżywczej białek?
a) tzw. aminokwas ograniczający
b) stosunek białek pełnowartościowych do niepełnowartościowych
c) ocena wydajności wzrostowej białek
d) ocena wartości biologicznej białek

tutaj ktoś zaznaczyl wszystkie dobre, natomiast w pytaniu:

Co decyduje o zawartości kalorycznej produktu?
a) stosunek białek zwierzęcych do roślinnych
b) zawartość białka
c) zawartość tłuszczu
d) zawartość witamin

tylko B i C

Jeżeli wartość odżywcza zależy od wartości kalorycznej i wpływa na to stosunek białek pełnowartościowych do niepełnowartościowych, to również powinniśmy zaznaczyć odp A w tym drugim pytaniu
Ja już nic nie kumam z tej głupiej bromatologii, im dłużej w tym grzebię tym gorzej..... Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marian
Moderator



Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 17:18, 25 Sty 2011    Temat postu:

"Oznaczanie polega na ilościowej redukcji jonów Cu2+ do Cu+ przez sacharydy zawierajace w czasteczce wolne grupy redukujace, ktora zachodzi w srodowisku silnie alkalicznym (pH ok. 12) i w temp. wrzenai r-ru. [skrypt str 47]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 17:19, 25 Sty 2011    Temat postu:

niestety tu każde pytanie można rozumieć na 20 sposobów, i prawie każdą odpowiedź :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marian
Moderator



Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 17:21, 25 Sty 2011    Temat postu:

o zawartości kalorycznej decyduje czy coś dostarcza nam energii [bialka, tluszcze], natomiast ze stosunków inne rzeczy wychodza Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SKieRkA
Administrator



Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:25, 25 Sty 2011    Temat postu:

Marian napisał:
o zawartości kalorycznej decyduje czy coś dostarcza nam energii [bialka, tluszcze], natomiast ze stosunków inne rzeczy wychodza Wink


haha, no prosze oswiec mnie, co wychodzi ze stosunków Maniuś RazzP Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jtz




Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:26, 25 Sty 2011    Temat postu:

W metodzie Kiejhdala:
a) przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4
b) K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4
c) wodór redukuje się do wody
d) siarka utlenia się do SO2 lub S2-

W pierwszej giełdzie zaznaczone jest a b d, ale a jest źle, bo powinien być wodorosiarczan , a nie pirosiarczan
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marian
Moderator



Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 17:28, 25 Sty 2011    Temat postu:

np czy sie było w wojsku na poborze [wtedy sie ma uregulowane stosunki] Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szejron




Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:28, 25 Sty 2011    Temat postu:

czyli w tym moim pytaniu A C iD ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
julia




Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:29, 25 Sty 2011    Temat postu:

Pamiętajcie też o tym, że w skrypcie jest błąd i w mineralizacji wodór utlenia się do wody a nie H2O2.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szejron




Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:29, 25 Sty 2011    Temat postu:

to juz niee wazne:P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 17:31, 25 Sty 2011    Temat postu:

no dobra, ale jak są białka niepełnowartościowe (roślinne) coś tam o aminokwasach ograniczających i niepełnym wchłanianiu
jak się nie wchłania, to nie ma wartości...bla bla bla
też wolę stosunki od aminokwasów Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SKieRkA
Administrator



Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:34, 25 Sty 2011    Temat postu:

jtz napisał:
W metodzie Kiejhdala:
a) przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4
b) K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4
c) wodór redukuje się do wody
d) siarka utlenia się do SO2 lub S2-

W pierwszej giełdzie zaznaczone jest a b d, ale a jest źle, bo powinien być wodorosiarczan , a nie pirosiarczan


no i nie d, bo jest do S2 a nie S2-!! wiec tylko jedna odpowiedz dobra: b
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ruda




Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:36, 25 Sty 2011    Temat postu:

Substancje dodatkowe” dozwolone są stosowane w żywności jako substancje:
a)konserwujące
b)alkalizujące
c)aromatyczne
d)wypełniajace

acd?? bo byla wersja ze alkalizujace tez sa dobre, ale nie wydaje mi sie..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SKieRkA
Administrator



Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:40, 25 Sty 2011    Temat postu:

ruda napisał:
Substancje dodatkowe” dozwolone są stosowane w żywności jako substancje:
a)konserwujące
b)alkalizujące
c)aromatyczne
d)wypełniajace

acd?? bo byla wersja ze alkalizujace tez sa dobre, ale nie wydaje mi sie..


tez bym dala wszystkie bez tych alaklizujacych
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następny
Strona 9 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin